Telefon: 041 356 017

Brilejeva 12, Ljubljana Kje smo

MIKROCIRKULACIJA

V našem telesu imamo poleg velikih žil kot so aorta, arterije in velike vene tudi manjše žile, ki se nahajajo na koncu žilnega sistema človeškega telesa.

Pod pojmom mikrocirkulacija so zajete majhne arterije, arteriole, kapilare, venule in majhne vene. Glavna naloga kapilar je, da oskrbujejo vsa naša tkiva in celice s kisikom in vitalnimi gradniki.

V kolikor torej naše kapilare ne delujejo dobro, se bo to odražalo na tkivu in organih, ki ga te kapilare prehranjujejo. Na področju mikrocirkulacije se tudi odvija regulacija krvnega pretoka skozi tkiva, predstavlja mesto izmenjave hranilnih snovi in kisika ter stranskih produktov, tu poteka migracija levkocitov iz krvi v intersticijsko tekočino.

Mikrocirkulacija

Spremembe kapilar in motnje pretoka skozi kapilare imajo za posledico ishemijo in anoksijo (zelo hudo pomanjkanje ali celo popolno odsotnost kisika), kar povzroči nekrozo oz. propadanje celic.

Ste vedeli, da je sladkorna bolezen oz. diabetes bolezen, pri kateri so ravno kapilare najbolj prizadete? Prizadetost mikrocirkulacije pri sladkorni bolezni se odraža na očeh (retinopatija), ledvicah (nefropatija) ter nevropatiji (prizadetost perifernih živcev).

Prizadetost mikrocirkulacije se kaže tudi na drugih organskih sistemih. Motnje pretoka in dotoka krvi v možgane se kaže z nestabilnostjo, glavoboli, nespečnostjo, motnjami spomina, kapjo.

Posledice na kardiovaskularnem sistemu se lahko kažejo kot aritmije, bolečine v prsnem košu, prebavni sistem je prizadet v obliki slabe prebave, ki se kaže kot gastritis in želodčni ulkusi.

Prizadetost sklepov in mišic se odraža v bolečinah v teh tkivih, hladnih ekstremitetah, varikoznih venah, degenerativnih spremembah hrustančnega tkiva terosteoartritisu.

Ženske se soočajo z bolečimi menstruacijami, lahko imajo nenormalne mesečne krvavitve, benigne spremembe v maternici.

Na koži se slaba mikrocirkulacija odraža v manjši elastičnosti kože, bledikasti barvi, temnimi kolobarji pod očmi.

 

Kaj lahko sami vsak dan naredimo, da izboljšamo stanje svojih kapilar in se na ta način izognemo zgoraj naštetim neprijetnostim?

  • Zmanjšajte vnos sladkorja in hrane z visokih glikemičnim indeksom.
  • redna telesna vadba in razgibavanje, s čimer poskrbite za dotok sveže krvi v vsa vaša tkiva in organe in posledično tudi za odstranjevanje toksinov.
  • Pri kuhanju začnite uporabljati začimbe kot so kurkuma, kajenski poper, ingver in svež česen.
  • Jejte veliko zelene listnate zelenjave in rdeče pese, saj je ta zelenjava bogata z nitrati, ki širijo naše ožilje in lajšajo pretok krvi.
  • Pijte zeleni čaj.
  • Odpovejte se kajenju.
  • Jemanje določenih prehranskih dodatkov, ki delujejo na mikrocirkulacijo.

 

Za več informacij nas pokličite ali nam pišite v Studio Ank!